Konference “Opice proti broukovi”, Běšiny – 16. 9. 2011

Kauza “kůrovec na Šumavě” získala v roce 2011 na vážnosti. Petici za razantní boj proti škůdci dokonce jako první podepsal prezident Václav Klaus. Stalo se tak na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

“Jsem rád, že pan prezident jako první podepsal Petici za zdravou Šumavu,” řekl redaktorovi Opičích listů externí expert ministerstva životního prostředí Martin Pech ze Sušice.

Hlava státu svým krokem podpořila apel jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly z ČSSD. Ten začátkem září připustil, že uvažuje o vyhlášení stavu nebezpečí v šumavských lesích kvůli řádění kůrovce. Hejtman dokonce označil současný stav za pandemii.

Jenže ministerstvo životního prostředí, které počínání kůrovce na Šumavě dlouhodobě sleduje, označilo Zimolovy výroky za přehnané. “Z monitoringu lesů na Šumavě vyplývá, že kůrovec je plně pod kontrolou, a to zvláště po té, kdy jsme nasadili veřejnosti málo známý opičí virus,” ohradil se šéf resortu Ladislav Mika a dodal, že tým experta Pecha ministerstvo pověřilo popularizací tohoto kroku. První akcí kampaně byla běšinská konference “Opice proti broukovi” v pátek 16. září 2011.

Náš investigativní reportér se pokusil hektické dění v sále a někdy ne zcela souvislé jednání pro čtenáře Opičích listů zaznamenat pomocí komentovaného obrazového materiálu:

Přes veškerá slibná očekávání se ovšem zdá, že výsledky konference jsou více než rozporuplné. Dokonce i Vít Skalický, přední pražský environmentalista, který konferenci moderoval a jenž je znám svou schopností být nad věcí, si v závěrečném slově neodpustil kritický osten mířící do řad přítomných odborníků:
“Přátelé, ještě než skončím naše zasedání mi dovolte několik slov. Sami jste viděli, že když se vysloví každý i přesto, že nemá jasný koncept řešení, nikam to nevede. Dobře vám šla jen degustace Nohajzova insekticidu, takže jste se shodli vlastně pouze v jediném – v náklonnosti k chlastu. Jistě chápete, že to je velmi problematická idea, která se nedá ani publikovat.”

Skavit měl pravdu, to se nedá publikovat. A tak se stalo, že důležitá konference unikla pozornosti celostátních médií…

 

* * * * *

Další fotografie z akce najdete na adresách:

1) Fotografie z vyjížďky po Šumavě
2) Nohajzovy fotky ze Šumavy na rajčeti

Poznámka: Výše uvedený text je samozřejmě satirickou nadsázkou a nemá za úkol zesměšnit či relativizovat boj proti kůrovci. Alegorie byla použita jen jako reflexe na příspěvky některých uživatelů fóra na webu MGOC v době publikace tohoto článku.

 

Autor: Baky

"Necitlivě jsem vzal za plyn, motorka se postavila na zadní, setřásla mě a po zadním odfrčela do kukuřice. První zkušenost s velkou motorkou. Byla to taková ta podomácku slepená kroska pro drandění po poli a psal se rok 1972. Klukoviny se časem přehouply do závislosti a od té doby mě přes všechny životní peripetie nějaký šílený jednostopý motorový stroj vždy provází."
Příspěvek byl publikován v rubrice Články, Kronika se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář